Masturbarea si curiozitatea sexuala la copii
martie 17, 2010, 2:10 pm
Filed under: Articole pentru parinti

Acest fenomen apare in jurul varstei de 3-4 ani si inceteaza pe la 5-6 ani. Dupa Freud acest stadiu se numeste stadiul falic de dezvoltare psiho-sexuala. Aceasta este o faza normala de dezvoltare prin care trec toti copiii si in care principala activitate care le ofera satisfactie este masturbarea.

Masturbarea apare mai ales dupa ce copilul a invatat sa isi controleze vezica (sa ceara la toaleta pentru pipi, si sa se abtina pana ce ajunge la wc). Masturbarea copiilor nu este ca a adultilor, copii in principiu se freaca de diverse obiecte: de pat stand pe burta, sau isi freaca coapsele, sau se freaca cu mana.
Parintii sunt surprinsi negativ de aceasta noua activitate a copilului si o pedepsec. Lucrul acesta nu face decat sa streseze si sa insecurizeze copilul care isi va cauta alinarea in suptul degetului sau poate dezvolta incontinenta urinara (enurezis/ face pipi pe el).

Atitudinea pe care este bine sa o aiba parintele este aceea de a discuta cu copilul, explicandu-i ca acest lucru nu se face in public, ci doar la el in camera sau in baie si doar cand este singur, nu in prezenta altora. Nu trebuie sa i se transmita copilului ca masturbarea este rea, dar trebuie sa i se explice caracterul intim al acesteia.

Odata cu masturbarea apare si curiozitatea sexuala prin intrebarea „De unde vin copii?”. Parintii de obicei evita sa raspunda sau incep niste povesti despre barza. Cel mai bine este sa ne pregatim pentru aceste intrebari si sa respundem cat mai sincer si pe intelesul copilului. Adica sa ii explicam cum copiii sunt facuti de un barbat si o femeie care se iubesc foarte mult, cum copilul se naste din burta mamei, si in final sa ii spunem copilului ca acum este prea mic sa inteleaga totul si ca ii veti vorbi despre acest miracol prin care apar copii cand va creste mai mare (adica pe la 8-9 ani).

Tot in aceasta perioada copilul se confrunta si cu atractia fata de parintele de sex opus, ceea ce genereaza la baieti Complexul lui Oedip si la fete Complexul Electra, dar nu voi intra acum in amanunte.


Lasă un comentariu so far
Lasă un comentariuLasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s%d blogeri au apreciat: