O carte interesanta: „Cand sa spunem NU copiilor” de Robert Langis
martie 30, 2010, 9:14 am
Filed under: Articole pentru parinti

In week-end am citit o carte interesanta: „Cand sa spunem NU copiilor” de Robert Langis. La prima vedere nu mi s-a parut mare lucru, credeam ca este o carte care promoveaza autoritatea parintilor, dar pagina dupa pagina devenea din ce in ce mai interesanta.

Asadar m-am gandit sa va impartasesc ideile principale ale cartii.

In primul rand se face diferenta intre copiii care asculta de frica si cei care asculta din respect. Autoritatea vine la pachet cu frica de pedepse, iar respectul este un rezultat al intelegerii si al aprecierii din partea acopilului. Un parinte este respectat de copil atunci cand a invatat sa spuna NU copilului in situatiile care o cer (capricii, mofturi). Copiii au un potential destul de mare de manipulare a parintilor, si de aceea multi parinti devin sclavii copiilor si pierd respectul acestora. Asta nu inseamna sa nu mai faceti lucruri frumoase pentru copiii vostri, dar doar in masura in care ele sunt apreciate, nu si daca sunt considerate ca normale sau ca o obligatie a voastra ca parinti. Astfel copiii vor invata valoarea lucrurilor si nu vor crede ca totul li se cuvine si ca parintii sunt facuti pentru a le satisface lor nevoile. Permisivitatea nu garanteaza dragostea copilului, iar un parinte prea bun risca sa creasca un copil rasfatat. Parintele trebuie sa tina cont de nevoile copilului, dar si de nevoile lui personale.

 Un alt capitol interesant ne invata Cum sa spunem NU. Este foarte important sa dam o explicatie copilului atunci cand ii spunem NU, astfel incat acesta sa inteleaga interdictia. Bineinteles ca explicatia trebuie sa aiba si ea cateva caracteristici ca sa isi atinga scopul.O explicatie buna este comunicata intr-un limbaj adecvat varstei copilului si este de ordin rational. Explicatiile de genul: „pentru ca asa zic eu”, „pentru ca nu e frumos”, „pentru ca esti nesimtit”, „pentru ca este spre binele tau” nu sunt intelese de copil, ba mai mult va crede ca el nu este luat in considerare, ca se face impotriva lui sau va percepe o lupta de putere pe care poate fi tentata sa o duca. Cele mai bune explicatii sunt cele care se bazeaza pe logica, sunt coerente, se bazeaza pe fapte si pe consecintele naturale ale faptelor (nu pedepsele), care ii pot invata ceva pe copii, si cel mai important, cele care sunt valabile pentru toata lumea. Dupa ce am dat explicatia pentru NU, trebuie sa ne asiguram ca aceasta a fost inteleasa, iar metoda cea mai simpla este aceea de a ruga copilul sa ne spuna in cuvinte proprii ce a inteles sau ce parere are despre explicatia noastra.

Aici ma opresc cu dezvaluirile si va recomand sa cititi cartea.


2 comentarii so far
Lasă un comentariu

hei, super. tb sa caut si eu cartea asta. pup

Comentariu de veronica

Merci Vero. Cartea o gasesti in orice librarie, am vazut-o chiar si la chioscurile de ziare.

Comentariu de adinaberes
Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s%d blogeri au apreciat: