Psihoterapia sistemica
iulie 23, 2010, 11:00 am
Filed under: Despre psihoterapie

Daca celelalte forme de psihoterapie se ocupa de individ, psihoterapia sistemica se ocupa de relatiile dintre indivizi, de obicei de relatia de cuplu sau de ralatiile de familie.

Teoria sistemica spune ca familia sau cuplul sunt un sistem, ceea ce inseamna ca daca la un membru al sistemului (cuplu/familie) se produce o schimbarea, aceasta ii va afecta pe toti ceilalti membri ai sistemului,  si se va reflecta asupra relatiilor dintre acestia.

Plecam de la premisa ca nu exista cuplu sau familie perfecta sau normala, ci doar cuplu sau familie functionala.  Cuplul si familiile apeleaza la psihoterapie atunci cand relatiile lor devin disfunctionale, relatiile dintre ei  „se impotmolesc”. Participantii la psihoterapie sunt invitati de psihoterapeut sa isi exploreze propriile roluri in problema familiala sau de cuplu. Terapia este astfel o oportunitate de a invata mai multe despre ei si despre relatiile dintre ei.

Psihoterapeutul sistemic este atent la proces si la structura familiala, adica la tiparele reactiilor emotionale si la ierarhia, aliantele si coalitiile existente intr-o familie sau cuplu, mai putin la detaliile de discutie. Scopul psihoterapiei sistemice este sa schimbe aceste tipare, inlocuindu-le cu unele functionale pentru cuplu sau familia respectiva. Cei care propun noile comportamente functionale sunt clienti, nu terapeutii.

Cateva dintre metodele pe care le folosesc eu, ca psihoterapeut sistemic sunt: genogramele (scheme care contin membrii familiei pe mai multe generatii si relatiile dintre acestia), intrebarile despre procesele emotionale si rolul fiecaruia in ele (scopul fiind atenuarea emotiei negative si cresterea obiectivitatii), pozitia-Eu (imi incurajez clientii sa vorbeasca despre ce simt ei, nu despre ce fac altii).

Durata „curei de terapie” este de minim 3-4 luni si maxim 18 luni. Pentru obtinerea unor rezultate bune recomand o cura de 6-12 luni.


Lasă un comentariu so far
Lasă un comentariuLasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s%d blogeri au apreciat: