relatia terapeut-client in psihoterapie
august 10, 2010, 1:56 pm
Filed under: Despre psihoterapie

Relatia dintre terapeut si client este o tema de actualitate in psihoterapie. Sunt studii care arata ca relatia terapeutica are o influenta de peste 50% asupra rezultatelor psihoterapiei, celelalte lucruri care contribuie fiind: metoda si tehnicile, personalitatea terapeutului si personalitatea clientului.

De aceea primele sedinte de terapie se concentreaza, pe langa anamneza, pe construirea unei bune relatii terapeutice. Ma refer la incredere, securitate si speranta. Formarea ca psihoterapeut presupune mult efort de pregatire si autocunoastere cu scopul imbunatatirii abilitatilor de relationare.

Totusi, dese ori clientii se asteapta sa obtina rezultate in primele 2-3 sedinte de terapie. De aceea este bine ca terapeutul  sa explice ca psihoterapia nu are eficienta daca clientul nu depune efort  pentru rezolvarea dificultatilor sale, si ca durata minima a unei „cure” de psihoterapie este de 2-3 luni.

Cu toate ca relatia terapeutica a evoluat de la Freud pana in prezent, s-a pastrat totusi ideea conform careia intre psihoterapeut si client nu trebuie sa existe relatii duale, adica cei doi nu trebuie sa fie implicati in nici un alt tip de relatie decat cea psihoterapeutica. Sunt excluse relatiile de prietenie, de business/de serviciu, de troc, de familie, etc. in terapie.

Dar, ce se intampla intre cei doi in terapie? In prezent majoritatea scolilor de psihoterapie folosesc conversatia (dialogul) ca metoda, dar exista si terapii care folosesc si alte metode, cum ar fi: arta (pictura/teatru/dans/muzica), exercitiile corporale sau de respiratie, hipnoza, jocul, povestile etc. Apoi fiecare scoala dispune de tehnici proprii.


Lasă un comentariu so far
Lasă un comentariuLasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s%d blogeri au apreciat: