minciunile copiilor
septembrie 4, 2010, 11:58 am
Filed under: Articole pentru parinti

Atunci cand copilul minte, trebuie sa tinem cont de varsta si stadiul lui de dezvoltare pentru a putea identifica motivatia din spatele minciunii.

Copiii sub varsta de 3 ani nu mint intentionat. Ei nu inteleg ceea ce vorbesc si astfel experimenteaza limba si noile cunostiinte acumulate despre lumea inconjuratoare. Ei pot totusi minti pentru a evita o pedeapsa, deoarece inteleg consecintele, dar codul lor moral inca nu este dezvoltat.

Copiii cu varste cuprinse intre 3 si 7 ani au probleme in stabilirea limitei dintre lumea reala si fantezie. La aceasta varsta ei pot avea prieteni de joaca imaginari, le plac povestile si jocurile imaginare. Cand trebuie sa relateze anumite intamplari, o fac cu sinceritate, chiar daca inlocuiesc cu imaginatia amanunte pe care le-au uitat. Minciunile lor sunt in marea majoritate povesti inventate de ei, nu minciuni intentionate.

In jurul varstei de 5 ani, copiii incep sa diferentieze imaginatia de real. De asemenea, ia nastere constiinta vinovatiei, in sensul ca nu vor sa isi dezamageasca parintii. Sunt dezamagiti si se simt afectati daca gresesc fata de adulti, iar minciuna apare ca o metoda de a evita pedepsele.

In jurul varstei de 6-7 ani copiii inteleg ce este minciuna dar totusi vor continua sa triseze daca este posibil. Desprinderea clara a realitatii de fantezie are loc pe la 7 – 8 ani si copilul incepe sa spuna adevarul. Motivele pentru care aleg minciuna au la baza dorinta de a evita o pedeapsa, o confruntare sau o parere in contradictoriu. Incep sa inteleaga ce inseamna minciunile de complezenta si reusesc chiar sa le foloseasca pentru a nu rani sentimentele cuiva. Este perioada in care cerintele parintilor, ale invatatoarei sau ale colegilor pot exercita presiune asupra copilului, iar acesta, pentru a le face fata, alege minciuna.

Copiii cu varste cuprinse intre 6 si 12 ani inteleg atat ce este minciuna cat si latura morala negativa a acestui comportament. Totusi, copiii pot continua sa minta pentru a testa regulile si limitele impuse de adulti. Atunci cand va spune o minciuna, copilul va avea motive pentru a o face. La aceasta varsta regulile sunt foarte importante, astfel incat trisatul devine mai putin important.

In adolescenta, perceptia minciunii se schimba. Asta nu inseamna ca o minciuna venita din partea adolescentilor este intotdeauna un motiv de ingrijorare. De obicei, acestia mint pentru a castiga sau a-si proteja intimitatea si viata personala. Minciunile pot servi drept scop pentru a castiga ceva sau pentru a evita pedepse sau responsabilitati.


Lasă un comentariu so far
Lasă un comentariuLasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s%d blogeri au apreciat: