cum sa iti imbunatatesti inteligenta emotionala
iunie 29, 2011, 3:25 pm
Filed under: Despre psihoterapie

Primul pas este sa iti identifici propriile sentimente, in loc sa etichetezi situatii sau persoane din jurul tau. Ar trebui sa folosim expresia ”Ma simt furios!” in loc de ”Asta este o situatie ridicola! Voi sunteti incapabili!”.

In al doilea rand, este foarte important sa cunoastem diferenta dintre un gand/ o judecata si un sentiment. In limbajul comun, cand exprimam un gand spunem „Ma simt ca si cum…” sau ”Simt ca…”, dar pentru sentimente spunem simplu ”Ma simt” si apoi adaugan un sentiment, un adjectiv ca: fericit, trist, dezgustat, furios, emotionat, speriat, mandru, etc.

Apoi, ar fi bine sa ne asumam mai mult responsabilitatea pentru sentimentele noastre. In loc sa spunem ”(Tu) Ma enervezi!”, putem sa spunem ”Sunt furios/enervat!”.

Dupa aceea, avem nevoie sa ne folosim sentimentele pentru a lua decizii. Intrebati-va ”Cum ma voi simti daca fac asta?”  sau ”Cum o sa ma simt daca nu fac asta?”.

O alta problema importanta este respectul. Trebuie sa respectam sentimentele altora. Ar trebuie sa ne punem intrebari de genul ”Cum se va simti persoana aceasta daca eu fac asta?”. Bineinteles ca nu este de ajuns doar sa respectam sentimentele celorlalti. Trebuie sa le aratam celorlalti ca ne pasa, si putem face asta folosind empatia si intelegerea. Deasemenea trebuie sa acceptam sentimentele celorlalti pentru ca sunt la fel de valide ca si ale noastre.

Este bine sa invatam sa ne folosim energia, sa invatam sa transformam furia in energie care ne ajuta sa actionam inspre binele nostru ca sa putem lua o decizie productiva/ satisfacatoare.

Dupa ce ne-am acomodat cu analiza si intelegerea propriilor sentimente, este bine sa incercam sa obtinem ceva pozitiv din ele. Intrebati-va ”Cum ma simt?” si ”Ce m-ar putea face sa ma simt mai bine?”.

Pentru a concluziona am sa fac doua recomandari: nu  criticati, nu sfatuiti, nu controlati, nu tineti predici altora; si incercati sa ii ascultati pe ceilalti cu empatie si intr-un mod non-judicativ. In acelasi timp evitati persoanele care fac asta cu voi. 🙂


Lasă un comentariu so far
Lasă un comentariuLasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s%d blogeri au apreciat: